Lublin miodem płynący. Startuje trzecia edycja Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”
Trzecia edycja miejskiego wydarzenia kulinarnego powraca w tym roku z nowym, słodkim składnikiem przewodnim. Festiwal „Kuchnia Inspiracji” rozpocznie się 3 listopada i zaoferuje mieszkańcom i turystom niezapomniane smaki i wydarzenia, w których główną rolę odegra… miód.
Królem trzeciej edycji Festiwalu „Kuchnia Inspiracji” będzie pyszny, złoty i naturalny skarb Lublina i ziemi lubelskiej. Mowa oczywiście o miodzie.
>>> CZYTAJ TAKŻE: Lublin po raz kolejny uhonorował miejsca przyjazne seniorom. Certyfikaty trafiły do 64 firm i instytucji (lista i zdjęcia)
– Nasz region od zawsze sprzyjał pszczelarstwu, a miód już od średniowiecza był składnikiem wielu napojów i potraw. Historię tego produktu pisały też różne kultury zamieszkujące nasze tereny. Lublin od wieków łączy tradycje i wpływy, co przekłada się także na różnorodność kuchni i lokalnych produktów. Jestem przekonana, że przygotowana przez partnerów Festiwalu oferta pozwoli nam na nowo odkryć smak miodu – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępczyni prezydenta Lublina.
Miodowy listopad w Lublinie
Sześć lubelskich restauracji zaprosi do degustacji kilkunastu specjalnych dań przygotowanych na Festiwal. Oferowane potrawy to zarówno tradycyjne, jak i autorskie wersje wątróbki, tatara czy cykorii, a wszystko z wykorzystaniem miodu jako głównego składnika.
Ale Festiwal „Kuchnia Inspiracji” to nie tylko smakowanie potraw. W harmonogramie znajdziemy również warsztaty kulinarne oraz nawiązujące do kosmetycznych zastosowań miodu, a także spacery z Przewodnikami Inspiracji wiodące śladem lubelskich tradycji kulinarnych.
Ponadto, w sobotnie przedpołudnia wiedzę na temat kuchni regionu, a także lokalnych produktów i wyrobów przekażą podczas tematycznych targów pracownicy lokalu Lubartowska 77. Z kolei Gospodarstwo Ogrodnicze „Szczepanówka” zaproponuje ofertę rabatową na produkty pszczele. Ciekawie zapowiada się również impreza taneczna z miodem, jako motywem przewodnim, na którą 8 listopada zaprosi Klubokawiarnia OSTRO.
Miasto Lublin wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie już po raz drugi zorganizują także konkurs kulinarny dla studentów gastronomii. W szranki staną wyłonieni uprzednio żacy, którzy będą musieli w określonym czasie przygotować smaczne i atrakcyjnie wyglądające dania z miodem w roli głównej. W jury, które oceni efekty ich zmagań, zasiądą wykładowcy uniwersyteccy i doświadczeni lubelscy szefowie kuchni. Rywalizację zaplanowano na 29 listopada.
>>> CZYTAJ RÓWNIEŻ: Lubelscy twórcy mogą ubiegać się o stypendia
Partnerami tegorocznej edycji festiwalu są: Perłowa Pijalnia Piwa, Mandragora, Perliczka, Legendy Miasta, Ansaldo i Kulturalna.
Szczegóły dotyczące Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”, program wydarzeń oraz menu partnerów dostępne są na stronie kuchniainspiracji.lublin.eu.
fot. materiały prasowe