piątek, 18 października, 2024
KoszykówkaSport

Start Lublin pokonuje duński Bakken Bears Aarhus i zachowuje szanse na awans do fazy play-off rozgrywek ENBL

W drugim styczniowym meczu na arenie międzynarodowej koszykarze Polskiego Cukru Startu Lublin w fenomenalnym stylu pokonali na wyjeździe duński Bakken Bears Aarhus 98:91. Dla czerwono-czarnych jest to już druga wygrana w obecnym sezonie European North Basketball League (ENBL).

Po pierwszej kwarcie podopieczni trenera Artura Gronka remisowali 25:25. Następnie Start zbudował niewielką przewagę punktową, ale na dużą przerwę to gospodarze schodzili z prowadzeniem 48:43.

Po zmianie stron rywale wypracowali 17 punktów przewagi, ale lubelski zespół pokazał charakter i odrobił straty z nawiązką. Duża w tym zasługa Tomislava Gabricia, który zdobył aż 22 punktów.

Świetna gra lublinian w czwartek kwarcie zadecydował o tym, że po końcowej syrenie to właśnie czerwono-czarni mogli cieszyć z triumfu dedykowanemu świętującemu urodziny trenerowi-asystentowi Marcinowi Woźniakowi.

>>> CZYTAJ TAKŻE: Polski Cukier Start Lublin przegrywa w Bułgarii ze Spartakiem

Dzięki zwycięstwu Polski Cukier Start Lublin zachował szanse na awans do fazy play-off rozgrywek ENBL.

MVP meczu w szeregach Startu został wybrany autor 16 punktów – Jabril Durham. Natomiast po stronie miejscowych wyróżniono Deandre Pinckneya.

Następne spotkanie lubelscy koszykarze rozegrają w piątek, 19 stycznia. Tym razem podopiecznych trenera Artura Gronka czeka rywalizacja z Muszynianką Domelo Sokołem Łańcut w ramach rozgrywek ORLEN Basket Ligi.

Bakken Bears Aarhus – Polski Cukier Start Lublin 91:98 (25:25, 23:18, 26:26, 17:29)

Bakken Bears: Pinckney 19, Parsons 14, Diouf 13, Knudsen 13, Jukic 10, Pedersen 9, Bowlin 7, Evans 6

Polski Cukier Start: Gabrić 22, Durham 16, O’Reilly 16, Benson 14, Put 10, Szymański 7, Wade 5, Pelczar 5, Karolak 3

fot. Polski Cukier Start Lublin

3 komentarze do “Start Lublin pokonuje duński Bakken Bears Aarhus i zachowuje szanse na awans do fazy play-off rozgrywek ENBL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *