piątek, 19 grudnia, 2025
KuchniaLubelskieWiadomości

Kolejne wyroby z Lubelszczyzny trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych

Pasztet z karpia z żurawiną, piróg z cebulą, ziemniakami i białym serem, czy gulasz barani ze słomianymi plackami to tylko niektóre z kilkunastu przysmaków wpisanych właśnie na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.

W urzędzie marszałkowskim było dziś wyjątkowo smakowicie. Wszystko za sprawą uroczystej Gali, podczas której celebrowano wpisanie kolejnych regionalnych specjałów na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT). Lubelskie, z wynikiem 273 pozycji, od lat przoduje w tym ogólnopolskim zestawieniu.

>>> CZYTAJ TAKŻE: Ich produkty i usługi są wizytówką Lubelszczyzny

Podczas wydarzenia wicemarszałek Marek Wojciechowski wręczył dyplomy wyróżnionym producentom, podkreślając, jak ważne jest kultywowanie tradycyjnych metod produkcji.

– Dziękuję wam za wasze zaangażowanie i pielęgnowanie naszego dziedzictwa kulinarnego. Produkty, które powstają w oparciu o tradycję i unikalne receptury, są naszą dumą – powiedział wicemarszałek.

Lista Produktów Tradycyjnych to nie tylko zestawienie specjałów, ale przede wszystkim sposób na promocję regionalnych wyrobów o wyjątkowych cechach, powstających zgodnie z wielopokoleniowymi metodami. Proces wpisania na listę zaczyna się od zgłoszenia produktu do urzędu marszałkowskiego, gdzie specjaliści oceniają jego zgodność z tradycyjnymi standardami. Jeśli wniosek przejdzie pozytywną weryfikację, trafia do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który oficjalnie wpisuje wyrób na prestiżową listę.

Dzisiejsza Gala była okazją do podziękowania producentom za ich wkład w podtrzymywanie lokalnej tożsamości. Produkty te nie tylko trafiają na stoły mieszkańców, ale także promują region w całej Polsce i poza jej granicami.

Podczas spotkania wicemarszałek Wojciechowski wręczył 11 laurów promocyjnych dla następujących wyrobów:

Pasztet z karpia z żurawiną z Bełżca – Gospodarstwo Rybackie Bełżec.
Karp marynowany w zalewie octowo-pomidorowej z Bełżca – Gospodarstwo Rybackie Bełżec.
Piróg z cebulą, ziemniakami i białym serem – Koło Gospodyń Wiejskich „Wszyscy Razem”, Równianki.
Gulasz barani ze słomianymi plackami z ziemniaków – Łukasz Skowyra, Janowiec.
Trawnicka lemieszka – Maria Kornecka, Trawniki.
Nadwiślańska zupa z suma – Łukasz Skowyra, Janowiec.
Placek drożdżowy z kruszonką – Restauracja Stary Młyn w Bełżycach.
Bandzwoły z fasolą – Koło Gospodyń Wiejskich w Zagrodach.
Kluski z makiem z Leonina – Koło Gospodyń Wiejskich „Leonianki” w Leoninie.
Szczodroki karczmiskie – Koło Gospodyń Wiejskich w Karczmiskach Pierwszych.
Placki z blachy (zwane także podpłomykami lub fajerczakami) – Koło Gospodyń Wiejskich „Wszyscy Razem”, Równianki.

>>> CZYTAJ RÓWNIEŻ: Ruszył nabór kandydatów do tytułu Ambasadora Województwa Lubelskiego

Dodatkowo zostały wręczone dyplomy dla producentów, którzy wpisali najwięcej własnych wyrobów na Listę Produktów Tradycyjnych. Wśród nich możemy wymienić:

– Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Wisznicach
– Gospodarstwo Rybackie Bełżec
– Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach
– Rodzinne gospodarstwo „Manufaktura różana”, Końskowola
– Cukiernia Staropolska, Lublin
– Gminny Ośrodek Kultury w Kąkolewnicy
– Piekarnia „Emark” s.c. Marek Jurycki, Marcin Jurycki, Urszula Turska-Jurycka
– Danuta Pietrusik, Paulina Pietrusik, Frykasy z Kodnia
– Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej – Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach
– Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego

Kolejne wyroby z Lubelszczyzny trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych

Kolejne wyroby z Lubelszczyzny trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych

fot. UMWL

2 komentarze do “Kolejne wyroby z Lubelszczyzny trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.