Kolejne wyroby z Lubelszczyzny trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych
Pasztet z karpia z żurawiną, piróg z cebulą, ziemniakami i białym serem, czy gulasz barani ze słomianymi plackami to tylko niektóre z kilkunastu przysmaków wpisanych właśnie na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.
W urzędzie marszałkowskim było dziś wyjątkowo smakowicie. Wszystko za sprawą uroczystej Gali, podczas której celebrowano wpisanie kolejnych regionalnych specjałów na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT). Lubelskie, z wynikiem 273 pozycji, od lat przoduje w tym ogólnopolskim zestawieniu.
>>> CZYTAJ TAKŻE: Ich produkty i usługi są wizytówką Lubelszczyzny
Podczas wydarzenia wicemarszałek Marek Wojciechowski wręczył dyplomy wyróżnionym producentom, podkreślając, jak ważne jest kultywowanie tradycyjnych metod produkcji.
– Dziękuję wam za wasze zaangażowanie i pielęgnowanie naszego dziedzictwa kulinarnego. Produkty, które powstają w oparciu o tradycję i unikalne receptury, są naszą dumą – powiedział wicemarszałek.
Lista Produktów Tradycyjnych to nie tylko zestawienie specjałów, ale przede wszystkim sposób na promocję regionalnych wyrobów o wyjątkowych cechach, powstających zgodnie z wielopokoleniowymi metodami. Proces wpisania na listę zaczyna się od zgłoszenia produktu do urzędu marszałkowskiego, gdzie specjaliści oceniają jego zgodność z tradycyjnymi standardami. Jeśli wniosek przejdzie pozytywną weryfikację, trafia do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który oficjalnie wpisuje wyrób na prestiżową listę.
Dzisiejsza Gala była okazją do podziękowania producentom za ich wkład w podtrzymywanie lokalnej tożsamości. Produkty te nie tylko trafiają na stoły mieszkańców, ale także promują region w całej Polsce i poza jej granicami.
Podczas spotkania wicemarszałek Wojciechowski wręczył 11 laurów promocyjnych dla następujących wyrobów:
– Pasztet z karpia z żurawiną z Bełżca – Gospodarstwo Rybackie Bełżec.
– Karp marynowany w zalewie octowo-pomidorowej z Bełżca – Gospodarstwo Rybackie Bełżec.
– Piróg z cebulą, ziemniakami i białym serem – Koło Gospodyń Wiejskich „Wszyscy Razem”, Równianki.
– Gulasz barani ze słomianymi plackami z ziemniaków – Łukasz Skowyra, Janowiec.
– Trawnicka lemieszka – Maria Kornecka, Trawniki.
– Nadwiślańska zupa z suma – Łukasz Skowyra, Janowiec.
– Placek drożdżowy z kruszonką – Restauracja Stary Młyn w Bełżycach.
– Bandzwoły z fasolą – Koło Gospodyń Wiejskich w Zagrodach.
– Kluski z makiem z Leonina – Koło Gospodyń Wiejskich „Leonianki” w Leoninie.
– Szczodroki karczmiskie – Koło Gospodyń Wiejskich w Karczmiskach Pierwszych.
– Placki z blachy (zwane także podpłomykami lub fajerczakami) – Koło Gospodyń Wiejskich „Wszyscy Razem”, Równianki.
>>> CZYTAJ RÓWNIEŻ: Ruszył nabór kandydatów do tytułu Ambasadora Województwa Lubelskiego
Dodatkowo zostały wręczone dyplomy dla producentów, którzy wpisali najwięcej własnych wyrobów na Listę Produktów Tradycyjnych. Wśród nich możemy wymienić:
– Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Wisznicach
– Gospodarstwo Rybackie Bełżec
– Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach
– Rodzinne gospodarstwo „Manufaktura różana”, Końskowola
– Cukiernia Staropolska, Lublin
– Gminny Ośrodek Kultury w Kąkolewnicy
– Piekarnia „Emark” s.c. Marek Jurycki, Marcin Jurycki, Urszula Turska-Jurycka
– Danuta Pietrusik, Paulina Pietrusik, Frykasy z Kodnia
– Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej – Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach
– Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego





fot. UMWL


Pingback: Znamy laureatów konkursów „Lubelskie. Smakuj życie!” (foto)
Pingback: Znamy najlepsze gminy Lubelszczyzny 2024 (foto)