niedziela, 15 września, 2024
KulturaLublinWydarzenia

Przed nami Europejski Festiwal Smaku 2024, czyli uczta dla ciała i ducha (program)

Lublin ponownie zamienia się w kulinarną stolicę Polski, goszcząc 16. edycję Europejskiego Festiwalu Smaku. Tegoroczna impreza odbędzie się w dniach 2-8 września, pod hasłem „Karmimy duszę i ciało”. Jak co roku, festiwal łączy różnorodność kulinarną z kulturą, oferując uczestnikom niezapomniane wrażenia i bogaty program.

Co w programie?

Festiwal oferuje całą gamę wydarzeń kulinarnych, artystycznych i kulturalnych. Na początek, miłośnicy dobrego jedzenia będą mogli cieszyć się Jarmarkiem Festiwalowym, który potrwa przez cały tydzień, oferując regionalne specjały, międzynarodowe smakołyki i liczne konkursy kulinarne.

>>> CZYTAJ TAKŻE: Dożynki Wojewódzkie w Radawcu 2024

Wśród kulinarnych atrakcji warto wymienić pokazy gotowania prowadzone przez znanych szefów kuchni, takich jak Katarzyna Bosacka czy Michał Zakrzewski, którzy przygotują tradycyjne dania nawiązujące do bogatej historii regionu. Fani lokalnych specjałów na pewno docenią tegoroczną nowość – I Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Cebularzy na Czas – zasady są proste: kto najszybciej zje 10 cebularzy ten zostanie mistrzem świata… Jedną z atrakcji będzie też pokaz Michała Fabiszewskiego, kucharza olimpijskiego, który przygotuje potrawę dla naszej medalistki z Paryża – Julii Szeremety.

Nie obejdzie się też bez konkursu na „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024”, który wyłoni najlepsze kulinarne produkty z regionu wyróżniające się unikalnymi walorami smakowymi, zapachowymi oraz wizualnymi.

Nie zabraknie również wydarzeń kulturalnych. Organizatorzy zapraszają na koncerty, wystawy i spacery tematyczne, w tym Spacer Historyczny z Kazimierzem Jagiellończykiem czy Foto Festiwal z Leica Store Warszawa. Festiwal zakończy się 8 września, mszą świętą oraz wyjątkowym koncertem Grzegorza Rogali z projektem „Polish Psalter” inspirowanym psalmami Jana Kochanowskiego.

Kulinarne debaty i spacery

Pojawią się także akcenty związane z obchodzonym w tym roku jubileuszem 550-lecia województwa lubelskiego. Dla tych, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę, przygotowano ciekawe panele dyskusyjne, takie jak debata na temat roli dyplomacji kulinarnej w promocji regionu. Odbędą się także spacery botaniczne i historyczne, gdzie uczestnicy będą mieli okazję poznać tajniki ziołolecznictwa czy historie związane z województwem lubelskim.

Muzyka, sztuka i tradycja

Oprócz kulinariów, festiwal to również bogata oferta artystyczna. Wystąpią artyści tacy jak Adam Bałdych, Gaia Mobilij oraz kapela Waleria i Piękne Róże, a także odbędą się liczne wernisaże, wystawy fotograficzne i pokazy teatralne, które przeniosą uczestników w klimaty dawnych epok.

>>> CZYTAJ RÓWNIEŻ: Za nami 18. edycja Festiwalu Re:tradycja – Jarmark Jagielloński (foto)

Europejski Festiwal Smaku 2024 to wydarzenie, które łączy pokolenia i kultury, oferując coś dla każdego – od miłośników dobrej kuchni, przez entuzjastów sztuki, po poszukiwaczy wiedzy. Tegoroczna edycja obiecuje być wyjątkowa, pełna nowych smaków i niezapomnianych wrażeń.

Poniżej prezentujemy pełny program festiwalu:

Poniedziałek (2 września)

– 18:00 Benefis padre Tomasza Dostatniego, Wirydarz Centrum Kultury w Lublinie. Inauguracja Europejskiego Festiwalu Smaku

Wtorek (3 września):

– 18:00 Salon literacki. Wieczór autorski Tomasza Dostatniego i Piotra Nowiny-Konopki „Między tronem i ołtarzem”, Księgarnia Dosłowna, Centrum Kultury w Lublinie.
– 19:00 Otwarcie wystawy fotografii Kingi Hendzel „Black & White Jazz”, Galeria Wirydarz Centrum Kultury w Lublinie.

Środa (4 września):

– 12:00 Otwarcie Jarmarku Festiwalowego, Stare Miasto.
– 13:00 Prezentacja wystawców, spacer po stoiskach, konkursy z nagrodami do godziny 20, Stare Miasto.
– 14:00 Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.
– 19:00 Wernisaż malarstwa Zofii Leszczyńskiej: Ptaki, kwiaty i anioły św. Franciszka, ze specjalnym udziałem Włodzimierza Staniewskiego, założyciela OPT Gardzienice, degustacja ciasteczek św. Franciszka wypieczonych przez Elżbietę Cwalinę, Wirydarz klasztoru Dominikanów.

Czwartek (5 września):

– 10:00 Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, konkursy, nagrody do godziny 20, Stare Miasto.
– 14:00 Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.
– 18:00 Premiera spektaklu „Casta Diva, che inargenti & OkzseiK” z udziałem Dominiki Zamary i Pawła Kieszko, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.
– 19:00 Spotkanie z Dominiką Zamarą, księżniczką światowej Opery, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.

Piątek (6 września):

– 12:00 Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, do godziny 20, Stare Miasto.
– 12:00 Konkurs Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024, Trybunalska Caffe.
– 13:00 Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Scena Smaku, plac po Farze.
– 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie Fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
– 15:00 Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
– 16:00 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni z Technikum Pszczelarskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
– 16:30 Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
– 17:00 O roli dyplomacji kulinarnej w promocji Województwa Lubelskiego i miasta Lublin. Spotkanie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek. Rozmowa z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego, Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna, Krakowskie Przedmieście 6.
– 17:30 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni ze Technikum „Lider” w Lublinie, Scena Smaku, plac po Farze.
– 18:00 Konkurs Good Chef Junior – ogłoszenie werdyktu jury, Scena Smaku, plac po Farze.
– 18:15 Festiwal Drzewo Życia w Gardzienicach. Pokaz lepienia pierogów teatralnych w wykonaniu Małgorzaty Solis, Scena Smaku, plac po Farze.
– 18:45 Ogłoszenie wyników konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Scena Smaku, plac po Farze.
-19:15 Koncert Gaii Mobilij (Italia), Scena Smaku, plac po Farze.
– 21:00 Koncert kapeli Waleria i piękne róże „Potańcówka, jakiej świat nie widział”, Scena Smaku plac po Farze.

Sobota (7 września):

– 11:00 Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
– 11:30 Konkurs jedzenia waty cukrowej na czas dla dzieci, Stół Spotkań, plac po Farze.
– 12:00 Ogólnopolski Turniej Nalewek i Lubelskie Spotkania Nalewkowe, Browar Wielokran, Centrum Spotkania Kultur, plac Teatralny 1.
– 12:15 Festiwal Kaszy Gryczaki. Pokaz gotowania gołąbków, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.
– 13:00 Pokaz kulinarny Katarzyny Bosackiej, Scena Smaku, plac po Farze.
– 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
– 14:00 Zrównoważona kuchnia. Pokaz kulinarny z Krajową Grupą Spożywczą, Scena Smaku, plac po Farze.
– 14:45 I Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Cebularzy Lubelskich na Czas, plac Po Farze.
– 15:30 Piknik retro, zabytkowe automobile, motocykle i bicykle – plac Łokietka w Lublinie.
– 15:15 Maraton smaku. Finał Ogólnopolskiego Konkursu KGW z Krajową Grupą Spożywczą, pokazy gotowania, prezentacje, Scena Smaku, Stół Spotkań, plac po Farze.
– 16:00 O śledziach starszych niż Chrystus Piotr Celtycki, pokaz, degustacja, plac Po Farze.
– 16:15 Julia Szeremeta i Michał Fabiszewski. Maraton smaku z Krajową Grupą Spożywczą. Ciąg dalszy, plac po Farze.
– 17:00 Pokaz kulinarny w wykonaniu chefa kuchni Michała Zakrzewskiego – Restauracja Nowa Piwnica Smaku z Opola Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
– 18:00 Projekt RE:Union Smaków – Kolacja historyczna z królem Kazimierzem Jagiellończykiem, degustacja dań sprzed 550 lat, komentują Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki, Stół Spotkań, plac po Farze.
– 19:00 Koncert Adama Bałdycha, gwiazdy festiwalu. Adam Bałdych redefiniuje pojęcie skrzypiec – The Guardian. Największy talent skrzypiec naszych czasów, bazylika Dominikanów.
– 19:50 Ogłoszenie wyników Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek, plac o Farze.
– 20:00 Koncert „Limboski solo”, plac po Farze.
– 21:00 Premiera książki „550 lat kuchni lubelskiej”. Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, Maciejem Nowickim i Waldemarem Suliszem, Stół Spotkań, plac o Farze.

Niedziela (8 września):

– 12:00 Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
– 12:30 Śniadanie na trawie. Żywy obraz. Inscenizacja Stacji Teatr, plac Po Farze.
– 13:00 Spacer ziołoleczniczy z Justyną Pargiełą z Pytania na śniadanie, Błonia pod Zamkiem.
– 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
– 14:00 Eliksir św. Kazimierza. Spotkanie z Justyną Pargiełą, Stół Spotkań, plac po Farze.
– 14:15 Spacer historyczny z Kazimierzem Jagiellończykiem. Oprowadza Agata Hrycaj. Start przy kościele powizytkowskim.
– 15:00 Festiwal Parzynalia z Bełżyc. Pokaz gotowania, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.
– 16:00 Pokaz gotowania Łukasza Modelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
– 16:45 Św. Franciszek głosi kazanie do ptaków, Stół Spotkań, plac po Farze.
– 17:00 Projekt Re:Union Smaków – Debata historyczna „Unia Lubelska Inspiracje” z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego i Macieja Nowickiego, prowadzenie Łukasz Modelski, Sala Unii Lubelskiej klasztor Dominikanów.
– 17:00 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania chefów kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, Scena Smaku, plac po Farze.
– 18:00 Uroczysta msza św. w intencji 550 lat Województwa Lubelskiego z wykonaniem przez Barbarę Rogalę z Zespołu Wokalnego Polskiej Opery Królewskiej hymnu „Omni die nic Mariae”, zwanego modlitwą św. Kazimierza, patrona Polski i Litwy, Bazylika Dominikanów.
– 19:00 Projekt Re:Union Smaków – koncert Grzegorza Rogali, Projekt P.G.R. „Polish Psalter” Psalmy Jana Kochanowskiego, uroczyste zakończenie festiwalu, Bazylika Dominikanów.

Organizatorem Europejskiego Festiwalu Smaku 2024 jest Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna (LROT).

fot. facebook