Poznaliśmy najlepszych rolników z lubelskiego
Znamy zwycięzców 5. edycji konkursów: „Rolnik z Lubelskiego 2024” oraz „Ekolubelskie 2024”. W czwartek, 4 kwietnia, w Lubelskim Centrum Konferencyjnym laureatów uhonorował członek zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
Podczas gali finałowej 5. edycji konkursów dla lubelskich rolników wręczono statuetki, dyplomy oraz nagrody finansowe w wysokości od 3 do 1 tys. zł. W konkursie „Rolnik z Lubelskiego” nagrodzono łącznie 25 lubelskich farmerów w czterech kategoriach: produkcja zwierzęca, produkcja roślinna, ogrodnictwo i sadownictwo oraz producent-przetwórca. Z kolei statuetka „Lubelski Ekorolnik” w tym roku powędrowała do właścicieli pięciu ekologicznych gospodarstw.
>>> CZYTAJ TAKŻE: Lubelskie zainaugurowało konkursy dla mieszkańców obszarów wiejskich. Łączna pula nagród to prawie 80 tys. zł (foto)
W konkursie „Rolnik z Lubelskiego” brane pod uwagę były przede wszystkim wskaźniki produkcji, innowacyjne rozwiązania w gospodarstwie i korzystanie z funduszy unijnych. Oceniano również dbałość o estetykę zagrody, osiągnięcia podczas branżowych wystaw i konkursów oraz działania na rzecz ochrony środowiska. Natomiast celem konkursu „Ekolubelskie” było promowanie i upowszechnianie wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego.
– Siła naszego województwa od lat tkwi w rolnictwie i wierzę, że jeszcze długo tak będzie – podkreślił podczas gali członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
Wydarzenie, które odbyło się w lubelskim LCK, uświetnił występ artystyczny Zespołu Pieśni i Tańca „Jawor”.
„Rolnik z Lubelskiego 2024”
Laureaci w kategorii produkcja zwierzęca:
– I miejsce – Michał Wojciechowski (Sawin, pow. chełmski) – chów i hodowla drobiu rzeźnego w liczbie ok. 60 tys. sztuk, produkcja roślinna na powierzchni 200 ha z przeznaczeniem na paszę dla drobiu.
– II miejsce – Paweł Szatałowicz (Łomazy, pow. bialski) – chów i hodowla rasy bydła Hereford, 28 lat doświadczenia.
– III miejsce – Grzegorz Jasina (Lublin, pow. lubelski) – ponad 200 rodzin pszczelich, miód, pyłek, propolis, pierzga, wosk.
Wyróżnienie:
– Katarzyna Mazur (Sawin, pow. chełmski) – produkcja bydła opasowego oraz uprawa zbóż z przeznaczeniem na paszę.
Laureaci w kategorii produkcja roślinna:
– I miejsce – Jolanta i Sławomir Tupikowscy (Wola Zdunkówka, pow. radzyński) – rzepak ozimy, pszenica, pszenżyto, kukurydza, soja, 210 ha. Stirpil – uprawa bezorkowa. Laureat konkursów „Bezpieczne gospodarstwo rolne”, „Rolnik-farmer roku”, „Innowacyjny Farmer 2022” oraz „AgroLiga 2021”.
– II miejsce – Piotr Błaszczak (Majdan Brzezicki, pow. świdnicki) – grunty orne stanowią 150 ha, uprawa polowa, pod osłonami oraz uprawa kontenerowa.
– III miejsce – Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, pow. tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha.
Wyróżnienie:
– Hubert Kicia (Majdan Kawęczyński, pow. świdnicki) – zboża, rośliny oleiste, okopowe, truskawki; 35 ha
– Damian Kołodziej (Wilczopole Kolonia, pow. lubelski) – zboże, rośliny oleiste i okopowe; 42,72 ha
– Grzegorz Cyranowski (Oleśniki, pow. świdnicki) – grunty orne uprawiane na powierzchni 70 ha
– Krzysztof Mazurek (Józefów, pow. świdnicki) – uprawa zbóż oraz ziół na powierzchni ok. 100 ha
– Sławomir Rułka (Cezaryn, pow. puławski) – uprawa zbóż i rzepaku na powierzchni 40 ha.
Laureaci w kategorii ogrodnictwo i sadownictwo:
– I miejsce – Mateusz Maruszewski (Baranów, pow. puławski) – uprawa malin i truskawek na rynek deserowy, zero waste, liczne badania koncernów.
– II miejsce – Mariusz Gąsak (Siedliska Pierwsze, pow. krasnostawski) ¬– porzeczka, agrest, leszczyna, wiśnie, jabłka, pszenica ozima; 18 ha, środki pomocowe przeznaczone na modernizację gospodarstwa.
– III miejsce – Marcin Kluch (Rybczewice, pow. świdnicki) – uprawa porzeczki czarnej, czerwonej, róży pomarszczonej na powierzchni ogółem 6 ha.
Wyróżnienie:
– Konrad Wójcik (Częstoborowice, pow. świdnicki) – porzeczki czarne i czerwone, uprawa drzew owocowych: jabłonie, wiśnie, orzechy laskowe. Certyfikat Global GAP
– Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, pow. tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha
– Bartosz i Beata Katarzyna Ilczuk (Mialnów, pow. parczewski) – 9 ha sadu jabłoniowego, w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, sprzedaż soków. Wdrażanie technologii i systemów jakości, certyfikaty wymienne Integrowanej produkcji oraz GLOBAl G.A.P.
Laureaci w kategorii producent-przetwórca:
– I miejsce – Rodzinne Gospodarstwo „Manufaktura Różana” (Stara Wieś, pow. puławski) – mała, lokalna przetwórnia czerpiąca z bogatej tradycji gminy Końskowola i upraw dzikiej róży.
– II miejsce – Jerzy Moń Gospodarstwo Ekologiczne (Krupe, pow. krasnostawski) – ekologiczna produkcja serów i galanterii mlecznej.
– III miejsce – Paulina Pietrusik (Kodeń, pow. bialski) – przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych.
Wyróżnienie:
– Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, pow. tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha
– Szczepan Wojdat (Rokitno, pow. bialski) – uprawa dyni i roślin oleistych: len, rzepak, ostropest, 80 ha; tytuły: „Dobre, bo bialskie 2018”, odznaka „Zasłużony dla Rolnictwa 2021”
– Tadeusz Szczęśniak (Minkowice, pow. świdnicki) – hodowla bydła mlecznego, 20 ha
– Pasieka Hodowlana Z i M Janikowie (Żabia Wola, pow. lubelski) – producent miodów, pasieka wędrowna.
„Ekolubelskie 2024”
– I miejsce – Eligiusz i Jolanta Pecio (Zabłocie, pow. puławski) – należą do Lokalnej Grupy Działania, Polskiej Izby Produktu Regionalnego, wielokrotni laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, Rodzinne gospodarstwo ekologiczne „Skarby Natury z Zabłocia”.
– II miejsce – Bożena i Sławomir Fiutka (Brzostówka, pow. lubartowski) – produkcja roślinna, owoce miękkie; III miejsce w konkursie „Rolnik Ekolubelszczyzny”.
– III miejsce – Kamil Psiuk (Aleksandrów, pow. biłgorajski) – ekologiczna produkcja truskawki, maliny, soków ekologicznych, II miejsce w konkursie Perły Biznesu 2022 w kategorii „Produkt roku”.
Wyróżnienie:
– Elżbieta Mielniczuk (Derło, pow. bialski) – uprawa ekologicznej dyni, hodowla owiec; brała udział w programach „To się opłaca” czy „Magazyn rolniczy”; propagatorka polskiego rolnictwa ekologicznego
– Jolanta Chlebek (Wandalin, pow. opolski) – 5 produktów na LPT, produkcja ekologiczna, przetwórstwo owoców, warzyw i ziół.
Pingback: Lubelskie marki jagodowe z tytułami najlepszych w kraju