KuchniaLubelskieWiadomościZ regionu

Kaczka z jabłkami vs. bryzol z jelenia. Znamy zwycięzców kulinarnej bitwy kół gospodyń wiejskich w Urszulinie (zdjęcia)

Niedzielny finał konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza” w Urszulinie stanowił prawdziwy festiwal kulinarnego dziedzictwa Lubelszczyzny. Impreza zgromadziła przedstawicielki lubelskich kół gospodyń wiejskich oraz prominentnych gości, a kulminacyjnym punktem była ceremonia wręczenia nagród za najsmaczniejsze potrawy z regionalnym rodowodem.

Odpowiedź na pytanie, kto jest mistrzem kulinarnej sztuki w Lubelszczyźnie, poznała publiczność w Urszulinie. Finał wyjątkowego konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza” przyciągnął licznych gości, w tym Beatę Mazurek – Posłankę do Parlamentu Europejskiego oraz Zdzisława Szweda, przedstawiciela Zarządu Województwa Lubelskiego. W roli gwiazdy wieczoru wystąpiła z kolei Edyta Geppert.

Przez ostatnie lata konkursy na najbardziej „gospodarną” panią domu były prawdziwą atrakcją. Do tej pory panie rywalizowały ze sobą na płaszczyźnie kulinarnej i rękodzielniczej w ramach konkursu „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa”, a motywami przewodnimi były lubelskie jabłka, zioła i kasza oraz owoce miękkie.

Tym razem zadanie dla uczestniczek polegało na przygotowaniu dań, których receptury są starsze niż 25 lat i oczywiście ściśle związane z regionem Lubelszczyzny. Wszystko w celu wpisania potrawy na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W tegorocznym finale zaprezentowało się aż 60 kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń. Wśród nich znalazło się KGW Godziszowianki z Godziszowa Trzeciego, które zgarnęło główną nagrodę za kaczkę z jabłkami. Drugie miejsce zajęło KGW w Cycowie z bryzolem z jelenia, a trzecie miejsce przypadło KGW Malwianki w Kocku za szynkę gotowaną na sianie. Nie zabrakło również wyróżnień, m.in. za racuszki ze zsiadłego mleka czy gołąbki z grzybami.

finał konkursu kół gospodyń wiejskich "Kobieta Przedsiębiorcza"
fot. UMWL | I miejsce Kaczka z jabłkami

Zdzisław Szwed, członek Zarządu Województwa Lubelskiego, podkreślił znaczenie konkursu dla dziedzictwa kulinarnego regionu. – Rozgrywki kulinarne w naszym województwie od lat gromadzą pokaźną liczbę kół gospodyń wiejskich, a śledzenie ich rywalizacji jest wspaniałym i pouczającym wydarzeniem. Serdecznie gratuluję wszystkim kołom, które dostały się do finału, bo swoją pracowitością potwierdzają, że warto przekazywać bogactwo kulinarnego dziedzictwa – powiedział Szwed.

Konkurs był też okazją do podsumowania półfinałów, które odbywały się od kwietnia do lipca. Laureatki zdobyły atrakcyjne nagrody, takie jak wyjazd studyjny do Strasburga czy zestawy porcelanowe.

>>> CZYTAJ TAKŻE: Artyści i instytucje kultury wyróżnieni przez marszałka (zdjęcia)

Z roku na rok zainteresowanie konkursami rośnie. Do pierwszej edycji w 2019 roku zgłosiło się 66 kół gospodyń wiejskich, a w roku ubiegłym udział wzięło już 356 kół i stowarzyszeń, które zaprezentowały 370 potraw, 336 ciast i 164 wyrobów rękodzielniczych.

Lubelszczyzna może się poszczycić liczną reprezentacją kół gospodyń wiejskich. W województwie lubelskim działają 1431 koła i stowarzyszenia na prawach kół gospodyń wiejskich zarejestrowane w ARiMR, co plasuje nasz region na trzecim miejscu w kraju.

kulinarna bitwa kół gospodyń wiejskich
fot. UMWL | II miejsce Bryzol z jelenia z buraczkami

Finał w Urszulinie potwierdził, że kulinarne tradycje Lubelszczyzny są w najlepszych rękach.

Zwycięzcy konkursu finałowego „Kobieta Przedsiębiorcza” w Urszulinie:

  • I miejsce (7 tys. złotych) – KGW Godziszowianki w Godziszowie Trzecim (pow. janowski) – kaczka z jabłkami
  • II miejsce (5 tys. złotych) – KGW w Cycowie (pow. łęczyński) – bryzol z jelenia
  • III miejsce (3 tys. złotych) – KGW Malwianki w Kocku (pow. lubartowski) – szynka gotowana na sianie

5 wyróżnień po 1000 zł trafiło do:
– KGW Nowe Zadybie (pow. rycki) – racuszki ze zsiadłego mleka
– KGW w Sętkach (pow. radzyński) – knedle faszerowane po polsku
– KGW Sami Swoi Zastawie Kolonia i Łany (pow. krasnostawski) – gołąbki z grzybami
– KGW Zezulin Drugi (pow. łęczyński) – bułeczki z ziemniakami z nadzieniem śliwkowym
– KGW w Tyśmienicy (pow. parczewski) – karp w śmietanie

Konkursy co roku organizowane są przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWL oraz Krajową Sieć Obszarów Wiejskich.

kulinarny konkurs lubelskich kół gospodyń wiejskich w Urszulinie
fot. UMWL | III miejsce Szynka pieczona na sianie
Kobieta Przedsiębiorcza
fot. UMWL
spotkanie lubelskich kół wiejskich
fot. UMWL
"Kobieta Przedsiębiorcza" 2023
fot. UMWL
spotkanie lubelskich kół wiejskich
fot. UMWL
Kobieta Przedsiębiorcza
fot. UMWL | I miejsce Godziszowianki
finał konkursu dla lubelskich kół wiejskich
fot. UMWL | II miejsce KGW w Cycowie
finał konkursu "Kobieta Przedsiębiorcza"
fot. UMWL | III miejsce KGW Malwianki w Kocku
obrady komisji konkursu "Kobieta Przedsiębiorcza"
fot. UMWL
konkurs kulinarny lubelskich kół wiejskich
fot. UMWL | Wyróżnienie: Gołąbki z grzybkami
konkurs kulinarny lubelskich kół wiejskich
fot. UMWL | Wyróżnienie: Karp w śmietanie
konkurs lubelskich kół gospodyń wiejskich
fot. UMWL | Wyróżnienie: Bułeczki z ziemniakami z nadzieniem śliwkowym
"Kobieta Przedsiębiorcza"
fot. UMWL | Wyróżnienie: Knedle faszerowane po Polsku
finał konkursu lubelskich kół wiejskich "Kobieta Przedsiębiorcza"
fot. UMWL | Wyróżnienie: Racuszki ze zsiadłego mleka
finał konkursu "Kobieta Przedsiębiorcza"
fot. UMWL

2 komentarze do “Kaczka z jabłkami vs. bryzol z jelenia. Znamy zwycięzców kulinarnej bitwy kół gospodyń wiejskich w Urszulinie (zdjęcia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *